Proiectul are ca scop crearea unei infrastructuri de cercetare care sa permita abordarea trans-disciplinara specifica medicinei translationale, cercetare inovatoare de nivel european in domeniul biomedical, dedicata pacientilor cu afectiuni digestive. Platforma  propusa asigura premizele pentru integrarea activitatii de cercetare-dezvoltare-inovare din aria tematica sanatate in activitatea economica de tip inovativ, bazata pe cunoastere, emergenta in Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov precum si in aria de cercetare europeana (ERA).

Obiectivul strategic este acela de a crea nuclee de cercetare cu facilitati tehnologice avansate, sub forma unor platforme de cercetare, prin asocierea laboratoarelor de cercetare preclinica si a centrelor de cercetare clinica din cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF) intr-o entitate unica. Structura nou creata ofera sprijin logistic pentru cercetarea biomedicala, prin coordonarea de studii, de managementul calitatii, de monitorizare a datelelor, diseminarea bunelor practici clinice, de gestionare a bazelor de date si analiza datelor. Infrastructura este dedicata de asemenea, pentru producerea de vectori pentru terapia genica si celulara, precum si pentru obtinerea de noi agenti cu potential terapeutic in afectiunilie digestive.

Platformele de cercetare vor facilita aplicarea competentelor academice si industriale in aria  de cercetare medicala translationala pentru colectivele din cadrul ICF.

Principalul obiectiv stabilit prin Proiect este acela de a creste capacitatea de cercetare prin realizarea unei infrastructuri noi de C-D care cuprinde constructia si dotarea cu echipamente moderne in scopul ridicarii nivelului de competitivitate stiintifica pe plan international, astfel:

- Infiintarea si dotarea noilor laboratoare pentru descoperirea si dezvoltarea unor noi tehnologii medicale, care sa ajute Centrul ICF sa devina o forta nationala si internationala de implementare a rezultatelor cercetarii preclinice in practica clinica, in domenii ca: oncogenomica, genomica transplantului sau terapii celulare. Afectiunile vizate sunt: cancerele digestive si pulmonare, infectiile virale si bacteriene, bolile metabolice, afectiunile hepatice si ale tubului digestiv.
- Construirea unei cladiri de cca 3.080 mp (suprafata desfasurata) si modernizarea spatiilor existente care sa cuprinda noile laboratoare, urmarind fluxurile de cercetare de ultima ora, la standarde UE.
- Integrarea echipamentelor si spatiilor existente in fluxul de cercetare propus prin Proiect.

Noua constructie a Centrului, incadrata in categoria de importanta "B" (deosebita), va fi amplasata pe terenul domeniul public al statului aflat in administrarea Ministerului Sanatatii – Institutul Clinic Fundeni, conform HG 391 din 17 Mai 2000 si HG 1396 din 28 Decembrie 2010, mai precis pe locatia Bazei Stiintifice (imobil: Vivarium, inclusiv custi, cod 8.29.06, cuprins in Anexa la HG) a carei suprafata construita este de 956 mp. Acest imobil este o cladire (compusa din 2 corpuri) cu regim de inaltime Parter. Primul corp de cladire include o sala de operatii, o sala de curs, iar la exterior este adapostul animalelor. Cel de-al doilea corp include spatii anexe. Aceasta este intr-un stadiu de degradare avansat fizic si moral. Prin prezentul Proiect, spatiile anexe vor fi demolate, iar pe aceasta locatie va fi realizata o constructie noua si moderna (Dsol + P + 4E) – inaltime 20,2 m fata de terenul amenajat, care va fi legata de corpul 1 existent.

Cladirea noului Centru va avea o suprafata construita de aprox. 956 mp, cu un regim de inaltime D + P + 4, respectiv o suprafata desfasurata de aproximativ 3.551 mp.

Alaturi de obiectivul principal descris mai sus, Proiectul mai propune:

- Creearea unui nucleu de excelenta europeana in domeniul genomicii cancerului digestiv si domeniul transplantologiei la Institutul Clinic Fundeni.

- Crearea unui incubator stiintific "state-of the-art" pentru echipamente de cercetar cu aplicatii biomedicale inovatoare, dar si pentru tehnologii informationale; cresterea gradului de asimilare, aplicare si dezvoltare a cunostintelor, a serviciilor pentru tehnologiile avansate pentru a face fata evolutiei si concurentei europene si internationale in cadrul ariei tematice sanatate.

- Asigurarea unei sinergii multidisciplinare si interdisciplinare de cercetare clinica si translationala, ce catalizeaza aplicarea noilor cunostinte si tehnici in practica clinica, ca prima linie in ingrijirea pacientului cu afectiuni ale tubului digestiv. Este de asteptat ca noul Centru de Excelenta sa devina un magnet care sa concentreze cunostintele de baza in cercetarea fundamentala, clinica si translationala, dar si studii investigatorii in cadrul studiilor clinice, clinicieni, consortii multidisiplinare, societati profesionale si componente ale industriei biomedicale, care sa faciliteze dezvoltarea de noi interactiuni profesionale, programe si proiecte de cercetare.

- Catalizarea, consolidarea si extinderea capacitatii regionale in medicina translationala, oferind o linie de noi tehnologii medicale, noi locuri de munca in cercetare si noi intreprinderi in domeniile tematice ale studiilor clinice, ca si posibilitatea de dezvoltare a unor parteneriate public-private cu IMM uri.

- Asigurarea unui mediu de cercetare si educatie de un inalt nivel tehnico-stiintific pentru atragerea de specialisti din strainatate si a tinerilor cercetatori in institutiile C-D publice din Romania.

Prezentul Proiect este extrem de important pentru dezvoltarea capacitatii de cercetare si educatie a ICF necesara asigurarii standardelor corespunzatoare abordarii unor domenii noi de cercetare stiintifica pentru studenti, doctoranzi, cercetatori, medici rezidenti, tineri specialisti cu inalta calificare din tara si strainatate.

 

REZULTATE DIRECTE IN URMA IMPLEMENTARII PROIECTULUI

- Cladire sediu Centru de Excelenta in Medicina Translationala, structurat constructiv pe 4 nivele, in incinta caruia se regasesc 4 Laboratoare Centrale - Chirugie experimentala, Gastroenterologie si hepatologie, Biologie Moleculara, Anatomie Patologica, la care se adauga spatii de studiu, invatamant, spatii tehnice, toate insumand o suprafata desfasurata de aproximativ 3.551 mp.

- Modernizarea corpului 1 de cladire, de care se va alipi noua Constructie.

- Dotare de varf in cercetarea biomedicala (Exemplu: Sistem de secventiere prin elecroforeza capilara pentru acizi nucleici, Sistem secventiator proteine cu accesorii si software dedicat, Sistem ecograf Doppler Color, Sistem endomicroscopie confocala Laser, Linie de endoscopie digestiva high definition, Sistem de citometrie in flux etc.), cu ajutorul carora cercetatorii ICF vor descoperi si dezvolta noi tehnologii medicale.

- Crearea de noi laboratoare / centre de training: bioinformatica, centru national de referinta endomicroscopie confocala LASER si endoscopie NBI / magnificatie / autofluorescenta.

- Infrastructura educationala corespunzatoare pentru studenti, doctoranzi, cercetatori, medici rezidenti si care va atrage tineri specialisti cu inalta calificare din tara si strainatare pentru stagii doctorale si postdoctorale.

- Odata cu realizarea acestui nou Centru de Excelenta in Medicina Translationala vor fi create 14 noi locuri de munca, din care 10 in cercetare.

- Vizibilitate si atractivitate crescuta a ICF, ca partener al unor prestigioase institutii de cercetare internationale in proiecte de cercetare competitive in cadrul programului european FP7.

Abonare la Newsletterul CEMT

Abonati-va newsletterul CEMT pentru a primi informatii periodice. Campurile cu * sunt obligatorii.

Proiect CEMT

Institutul Clinic Fundeni este beneficiarul finantarii nerambursabile pentru proiectul de investitie in infrastructura de cercetare "CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA TRANSLATIONALA".

Proiectul CEMT este cofinantat prin intermediul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", Axa Prioritara 2.

CONTACTATI CEMT

CEMT - Centru de Excelenta in Medicina Translationala - Institutul Clinic Fundeni

Adresa: Sos. Fundeni Nr. 258, Sector 2 - Bucuresti - Cod Postal: 022328

Telefon: +4021.275.05.00